Post Traumatisch Stress Syndroom

Bewustzijn is als de Zon. Als deze schijnt op dingen, worden ze getransformeerd.

Thich Nhat Hanh

Wat is PTSS?

PTSS is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na het meemaken van een schokkende, traumatische gebeurtenis. Traumatisch wil zeggen dat je gewond bent geraakt, dat kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Bij PTSS is dit een psychische verwonding die moeilijk geneest.

Centraal staat bij PTSS dat je je machteloos en hulpeloos voelt. Dat alle gevoel van veiligheid en zekerheid bij je weggenomen lijkt te zijn. De oorzaken kunnen zeer verschillend zijn.

Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 • Incest en verkrachting.
 • Het als soldaat of burger in oorlogssituaties beland zijn.
 • Traumatische ervaringen opgedaan in het werk (politie-brandweer-zorgverlener)
 • Het meemaken van een natuurramp.
 • Betrokken zijn bij een ongeluk.
 • Het slachtoffer zijn van geweld of bedreigingen.
 • Echtscheiding of plotseling ontslag.
 • Traumatische ervaringen naar aanleding van de pandemie

Wanneer en Symptomen

Wanneer krijg je PTSS?

PTSS kan meteen na een schokkende gebeurtenis optreden, maar dat hoeft niet altijd. Soms kan het jaren duren voor je last krijgt van PTSS.

Niet iedereen die iets schokkends meemaakt, krijgt hier direct mee te maken. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. Wel lijken er factoren een rol te spelen die je meer vatbaar maken voor een PTSS, bijvoorbeeld:

 • Als je eerder een schokkende ervaring hebt meegemaakt.
 • Als er in je familie psychiatrische ziektebeelden voorkomen.
 • Als je zelf depressief bent geweest of behandeld bent voor een psychiatrisch ziektebeeld.

De meest voorkomende symptomen

 • Concentratie- en geheugenproblemen.
 • Je bent meer prikkelbaar en hebt onredelijke woede-uitbarstingen.
 • Geen interesse hebben in je omgeving.
 • Sombere, depressieve buien
 • Je slaapt slecht.
 • Herinneringen áán en beelden ván de gebeurtenis kunnen onverwachts opduiken.
 • Je hebt nachtmerries. Vaak zijn deze nachtmerries een herbeleving van de traumatische ervaring.
 • Je kunt last hebben van een schuldgevoel of een schaamtegevoel.
 • Je schrikt snel en heftig.
 • Je kan meer alcohol, medicijnen of drugs gaan gebruiken om je te verdoven.

Mijn verhaal

33 jaar heb ik als politieambtenaar in het blauw op straat gewerkt en als leidinggevende verantwoordelijkheid gedragen voor collega’s. Een deel van mijn carrière opereerde ik in een arrestatieteam, die met een verhoogd gevarenrisico aanhoudingen verrichtte. Hierdoor ervoer ik vele schokkende, traumatische, onmenselijke omstandigheden. In de machocultuur van de politie was het verwerken van emoties die hierbij kwamen kijken niet bespreekbaar. Het bestond gewoon niet. Hier moest je maar tegen kunnen. Ik wist niet dat ik er niet tegen kon. Ook thuis werd dit niet besproken en stapelde de onverwerkte trauma’s zich op.

Tijdens een langere ziekteperiode met de psychische oorzaak van overwerking, werd niet de link gelegd naar PTSS. In de tussentijd ging ik met mezelf aan de slag via het alternatieve circuit. Ik deed een opleiding psychotherapie en verdiepte me in persoonlijke ontwikkeling. Ook kwamen plantmedicijnen op mijn weg.  

Ik richtte toen meer de aandacht op mezelf in plaats van wat ik altijd gewend was te doen. Dat resulteerde in dat ik meer voor mezelf ging zorgen en in 2008 ontslag nam. Dit was een overlevingsstap. Ik moest mezelf uit deze situatie halen. Nog steeds geen idee dat ik onder PTSS leed. Maar het beheerste wel mijn leven. Ik was continu op mijn hoede: De vlucht, vecht of bevries reactie, de primaire basis reactie op gevaar, stond continu aan. Het veroorzaakte een hoog stressniveau in mijn lichaam en het putte me uit.

Met Maestro Diogenes

Dinamarka Peru

Ik heb altijd veel hardgelopen en gewandeld, wat me hielp de stresshormonen in mijn lijf te reduceren.  Het gebruikelijke medisch circuit (huisarts en GGZ) bood mij geen vertrouwen. Ik had geen zin om jaren afhankelijk te zijn van antidepressiva en slaappillen.

De doorbraak op weg naar herstel kwam toen ik in 2013 samen met Delilah in de Amazone in Peru bij de shipibo’s 7 ceremonies achter elkaar deed. De deksel ging van de beerput. Mijn lichaam liet fysiek door tremoren, vele vastgezette emoties los. De verwerking duurde nog een minstens een jaar waarbij Delilah met haar bedrijfsmaatschappelijk werk achtergrond en veel liefde mij de pijnlijkste stukken liet aankijken.

In 2016 heb ik officieel de diagnose PTSS vastgesteld gekregen die ik had ten tijde van ontslag. Ook is vastgesteld dat ik er van genezen ben. Dit gebeurde tijdens een traject van de politie waarbij ik erkenning kreeg van de beroepsziekte PTSS bij politieambtenaren en ik financiële compensatie heb ontvangen.

Zoals je kunt lezen ben ik ervaringsdeskundige in het doormaken en  genezen van PTSS. Dit is ook de aanleiding geweest om anderen te helpen. Ik ben opgeleid tot psycho-therapeut en begeleid sinds 2012 mensen bij transformatieprocessen om o.a. te helen van trauma’s .

Reguliere therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, exposure therapie, EMDR en het geven van medicatie als antidepressiva, om de symptomen van PTSS te onderdrukken, is niet de weg die wij gekozen hebben om mee te werken. 

Wij werken op een alternatieve manier, waarvan ik weet dat die voor mij werkte. Daarom bieden wij een transformatietraject aan met alternatieve instrumenten. Kijk hier voor meer informatie: Transformatietraject  

Wil je meer weten, maak vrijblijvend een afspraak.

Ben je geïnteresseerd maak hier een afspraak

https://calendly.com/intomeisee

of laat hier een bericht achter.

CONTACT

Contactgegevens

Adres¦ Strabrecht 2 5591BP Heeze

Telefoonnummer¦ 0031 6 53663173

Mail¦ delilah.verhoeven@gmail.com

KvK¦ 68465181

BTW¦ 857456751B01

IBAN¦ NL64RABO0138977399

© Copyright – IntomeIsee 2012 – 2022