+31612038105 info@intomeisee.nl

Post Traumatisch Stress Syndroom

Elke stressvolle of angstig ervaring, of het nu in fysiologische, cognitieve, emotionele of interpersoonlijke vorm is, beïnvloed het fysieke lichaam. Het herstel van de spanning van deze ervaringen begint ook in het lichaam. Het zenuwstelsel is ontworpen om, zodra het stress moment voorbij is, deze diepe spierspanning letterlijk uit te schudden en het lichaam te helpen terug te keren naar de normale toestand. Vanwege de te grote nadruk op het verstand, hebben we dit schudmechanisme afgestompt zodat het de spierspanning niet meer verminderd.

In het geval van herhaalde stress ervaringen zal de geest het lichaam bevelen te bevriezen of het onmiddellijk verdoven om te helpen de onvermijdelijke pijn te beperken van de volgende stress ervaring. Dit commando van de hersenen om te dissociëren overschrijft het schudmechanisme dat uiteindelijk zal moeten worden hersteld voor een effectieve en duurzame genezing.

PTSS is de term die wordt gebruikt om de voortzetting van de verontrustende gedachten, emoties en gevoelens uit te leggen, die blijven bestaan zelfs nadat de stressvolle situatie voorbij is. Regelmatig komt het voor dat de stress zo intens is dat het PTSS symptomen veroorzaakt.

Omdat de ervaring emotioneel en fysiologische overweldigend is, slaat het lichaam de herinneringen, gedachten en emoties van het drama op, om ze op een later tijdstip te verwerken. De hoge chemische lading die achterblijft in het lichaam na een stress moment zoekt een ontlading. Wanneer deze ontlading niet plaatsvindt, vertalen zowel het emotionele als rationele deel van onze hersenen deze buitensporige lading in intense emoties zoals haat, woede, schaamte, etc. Of in ideeën van wraak, wantrouwen of negatieve ideologie.

Chronische stress, -angst of PTSS wordt dus veroorzaakt door het uitblijven van ontlading van de hoge opwinding of angst (biochemische energie) die ontstond tijdens het stress moment. Het lichaam blijft een ontlading zoeken van deze over-stimulatie, de hersenen reproduceren onbewust situaties gelijk aan het oorspronkelijke moment. Dit is de poging van de Geest om het scenario te herhalen zodat de energie alsnog kan worden afgevoerd zodat het lichaam die wel compleet kan ontladen en weer diepe ontspanning kan bereiken.

Het wordt nu erkent dat de meest voorkomende oorzaak van sociaal een huiselijk geweld het gevolg is van PTSS. Tal van psychologische en sociale studies laten zien dat eerder gediagnosticeerde aandoeningen zoals hyper opgewonden of depressief gedrag vaker worden veroorzaakt door ernstige stress en angstige ervaringen.

Het verhaal van Jules

33 jaar heb ik als politieambtenaar in het blauw op straat gewerkt en als leidinggevende verantwoordelijkheid gedragen voor collega’s. Een deel van mijn carrière opereerde ik in een arrestatieteam, die met een verhoogd gevaarsrisico aanhoudingen verrichtte. Ik ervoer vele schokkende, traumatische, onmenselijke omstandigheden. In de macho cultuur van de politie, waar ik zelf ook deel van uitmaakte, was het bespreken van gevoelens not done. Er was toen der tijd geen ruimte voor verwerking, opvang of nazorg. Ook thuis werd dit niet besproken en stapelde de onverwerkte trauma’s en emoties zich onbewust op.

Tijdens een langere ziekteperiode met psychische oorzaak van overwerking, werd niet de link gelegd naar PTSS. In de tussentijd ging ik met mezelf aan de slag via het alternatieve circuit. Ik deed een studie psychologie en verdiepte me in persoonlijke ontwikkeling. Ook kwam Ayahuasca op mijn weg. Ik richtte toen meer de aandacht op mezelf, in plaats van wat ik altijd gewend was te doen, op de ander. Dat resulteerde in dat ik beter voor mezelf ging zorgen en 8 jaar geleden ontslag nam. Dit was een overlevingsstap. Ik moest mezelf uit deze situatie halen. Nog steeds geen idee dat ik onder PTSS leed. Maar het beheerste wel mijn leven.

Ik was continu op mijn hoede: De vlucht, vecht of bevries reactie, de primaire basis reactie op gevaar, stond continu aan. Het veroorzaakte een hoog stressniveau in mijn lichaam en het putte me uit. Ik heb altijd veel hard gelopen en gewandeld, wat me hielp de stresshormonen in mijn lijf te reduceren. Het gebruikelijke medisch circuit (huisarts en GGZ) bood mij geen vertrouwen. Ik zag in het nemen van antidepressiva en slaappillen geen oplossing.

De doorbraak op weg naar herstel kwam toen ik in 2013 in de Amazone in Peru bij de Shipibo’s 7 ceremonies achter elkaar deed. De deksel ging van de beerput. Mijn lichaam liet fysiek d.m.v. tremoren, de vastgezette emoties los. De verwerking duurde nog een heel jaar waarbij Delilah met haar bedrijfsmaatschappelijk werk achtergrond en liefde mij de pijnlijkste stukken liet aankijken. Het werd rustiger in mijn lichaam en hoofd en kon dieper ontspannen. Oude vermoeidheid loste op en ik kon weer meer gaan leven dan overleven.

Vorig jaar heb ik officieel de diagnose PTSS vastgesteld gekregen die ik had ten tijde van ontslag. Ook is vastgesteld dat ik er van genezen ben. Dit loopt in een traject waarbij ik onlangs erkenning heb gekregen van de beroepsziekte PTSS bij politieambtenaren.

Zoals je kan lezen ben ik ervaringsdeskundige. Deze expertise heb ik omgezet in het begeleiden van anderen met PTSS.

 

photo-1471180625745-944903837c22
In het reguliere circuit worden therapieën als cognitieve gedragstherapie, exposure therapie, EMDR ingezet. Ook wordt medicatie als antidepressiva, om de symptomen van PTSS te reguleren en/of te onderdrukken, voorgeschreven.

Er zijn meerdere wegen die bewandeld kunnen worden. Om de traumatische, schokkende ervaringen uit je systeem te krijgen, zodat je weer vanuit innerlijke rust kunt functioneren, kunnen wij je alternatieve therapieën aanbieden in de vorm van een begeleidingstraject. Een holistische benadering waarin we lichaam, geest en ziel aanspreken. Na een uitgebreide intake laten wij jou een mogelijke aanpak zien. Waarin we regelmatig de voortgang van het traject bespreken en deze eventueel aanpassen. We kunnen o.a. werken met medicijnplanten, holotropisch ademwerk, lichaamswerk in de vorm van de-armouring en massage.

Graag vernoemen we ook dat er door het reguliere circuit steeds meer gebruik wordt gemaakt van psychedelische middelen om PTSS te genezen. In de VS maakt de organisatie MAPS zich al jaren sterk om MDMA weer te gaan gebruiken bij de behandeling van PTSD. Psychotherapie tijdens een MDMA -sessie wordt nu met succes ingezet in gecontroleerde studies. MDMA biedt een ‘window of tollerance’ waarbinnen gewerkt kan worden om het trauma aan te kijken en te verwerken. In een begeleidingstraject van 3- 4 sessies krijgen bijvoorbeeld oorlogsveteranen hun leven weer terug. In de jaren zestig werd MDMA succesvol ingezet om soldaten uit de Viëtnamoorlog van hun trauma’s te ontdoen. De psychoactieve stof kwam toen vrij onder de bevolking terecht en is toen ook als therapeutisch middel verboden.

Wil je meer weten, neem gerust contact met ons op.